“Op de maandagavond tijdens het oefenen komen onze acteerprestaties pas echt boven drijven.”

De hotste nieuwe locatie dit jaar is de prachtige Brandweerkazerne. Bevelvoerder Antoon Lubrecht beantwoorde onze 5 Brandende Vragen:

Wat leuk dat de brandweerkazerne is omgetoverd tot Huiskamer. Is het hier in de kazerne soms ook net een toneelstuk als jullie uitrukken?

“Bij het afgaan van onze pagers staan we meteen op scherp en verleggen we onze focus van de dagelijkse bezigheden naar het incident waar we voor zijn opgeroepen. Maar als we de uitrukhal binnenrennen om onze brandweerpakken aan te trekken, kan het er soms weleens uitzien als een klucht. Schoenen worden uitgeschopt. Jassen, sweaters of andere kledingstukken worden uitgegooid. Alles om makkelijker in het uitrukpak te passen. Op de maandagavond tijdens het oefenen komen onze acteerprestaties pas echt bovendrijven. Omdat we bij een oefening de realiteit zo dicht mogelijk proberen te benaderen, lijkt het vaak net een toneelstuk.”

Hoe ziet een dag bij de brandweer er concreet uit?

“In Broek in Waterland bestaat de brandweer geheel uit vrijwilligers.
Dus alle brandweermensen hebben een reguliere baan naast hun vrijwilligerswerk. Zo hebben we vrijwilligers met een van 9 tot 5 baan buiten het dorp. Maar ook mensen die een onregelmatig dienstrooster hebben in de zorg bijvoorbeeld, het OV of bij Schiphol. Ook zijn er een aantal zelfstandigen in het korps, die vanuit huis werken. We weten natuurlijk nooit wanneer de pager gaat. Misschien ben je net aan het stofzuigen of rond je die ene PowerPoint-presentatie voor je werk af. Maar hij kan ook afgaan tijdens het avondeten of als je net ligt te slapen. De pager gaat gemiddeld 30 tot 35 keer per jaar. Dus er zijn ongeveer 330 dagen dat alles gewoon zijn gangetje gaat.”

Krijgen jullie wel eens ‘applaus’ voor wat jullie allemaal doen?

“Soms staat er wel eens een appeltaartje of een zak gevulde koeken op ons te wachten na een uitruk, als blijk van waardering voor ons werk. Na het redden van een pony uit de sloot hebben we ook weleens een Goudsekaas van 15 kilo gehad. Die is in stukjes gegaan en hebben we na de oefenavond met de nootjes en chips bij de drankjes geserveerd.”

Jullie zitten te springen om nieuwe, jonge brandweermensen. Wanneer ben je geschikt?

“We zijn inderdaad met grote spoed opzoek naar enthousiaste Broekers of mensen die in Broek werken. Niet alleen hele jonge mensen (vanaf 17 jaar) hoor, iedereen tot 45 jaar jong is zeer welkom. Je bent geschikt als je het leuk vindt om in een team alle mensen en dieren te helpen die in een situatie zitten waar ze zelf geen oplossing voor hebben. Je hoeft niet super sportief te zijn, een normale basisconditie is genoeg. Dus vind je het leuk om nieuwe dingen te leren die misschien nu nog buiten je “normale” bezigheden vallen, op bijzondere plekken te komen en heel veel leuke mensen te leren kennen in de wereld van de hulpverlening? Dan ben je geschikt.”

Wat zou je zeggen tegen mensen die nu denken ‘dat lijkt me wel wat’?

“Je bent altijd welkom om op maandagavond rond 19:45 uur bij ons binnen te lopen. Maandagavond is onze oefenavond en dan laten we je graag zien wat we doen en wat vrijwilliger bij de brandweer zijn betekent. Wil je misschien toch eerst nog wat info inwinnen of je komst van tevoren aangeven” Dan kan je een mail sturen naar post-Broekinwaterland@vrzw.nl of bellen naar: 06-51120641
Op Instagram en Facebook vind je ons als @brandweerbroekinwaterland. Hier kan je alvast een kijkje nemen in de kazerne en zien hoe wij en het materiaal van de brandweerpost er uitzien!”