Zinderend theaterweekend in Broek in Waterland

“Het leven is hier zorgeloos en vrij”
Terwijl de laatste lampenkappen-die-van-je-oma-hadden-kunnen-zijn zijn  weggehaald, kijkt Broek in Waterland terug op een zeer geslaagd weekend op 5 en 6 juni 2015 boordevol theater, muziek, zang en dans. En 48 uur lang gezelligheid in de waanzinnig mooie ‘Huiskamer’ midden op het Kerkplein.

De Moeder der Huiskamers
Het is de derde keer dat het bijzondere Huiskamerfestival in Broek in Waterland is georganiseerd en lijkt iedere keer nóg leuker te worden. Behalve dat er in 15 authentieke Broekse huiskamers op zaterdagavond 15 verschillende voorstellingen van elk een half uur te bewonderen waren, waande het publiek zich namelijk vrijdagavond in de Moeder der Huiskamers op het Kerkplein, in een theaterzaal uit de vorige eeuw. Met grote loungebanken aan de zijkanten, overal schemerlampen en goudvissen op de bar. Daar werd de avond vol overgave gepresenteerd door cabaretière Dian Liesker, die op geheel eigen wijze o.a. Louise Korthals en Speelman & Speelman aankondigde. Die laatste twee broers zijn een vaste gasten van het festival en hun aanstekelijke manier van performen wist ook nu weer letterlijk iedereen mee te krijgen. Mee in een sfeer van positiviteit, saamhorigheid en liefde voor Kleinkunst. Nadat de stoelen door het publiek zelf binnen een minuut waren opgeruimd, was er genoeg plek om tot de kleine uurtjes te genieten van de opzwepende jazzmuziek van de Broekse Candy Dulfer, aan het einde van de set bijgestaan door pa, waardoor niemand meer stil kon blijven staan. En dat was dan nog maar dag 1.

Van klein tot groot
De zaterdagavond werd afgetrapt door de getalenteerde kids van ‘het NKT’, het Nederlands Kindertheater uit Purmerend. Met een preview van hun grote voorstelling die vanaf 17 juni speelt in de Purmareyn, lieten ze alle harten op het plein en masse smelten. De toon was gezet, dit werd weer een gedenkwaardige avond. Nadat de Speelmannen het briljante systeem van gekleurde parapluutjes met gekleurde strikjes hadden uitgelegd en hun opwqrm-meezinger tot ver buiten Broek te horen was, ging het publiek op pad. Naar het hilarische Herman in een bakje Geitenkwark bijvoorbeeld, de Blonde Bizons, Das Band of het Matroesjka technocabaret. Van de kippenvelliedjes van Drost & Zetzema naar de Briefing van het Broekse toneelgezelschap 100% Waterproof. Van een lach naar ontroering, van meligheid naar de Grote Levensvragen. Alles kwam langs in het Huiskamerfestival. Zoals dat hoort bij theater. Om aan het eind van de avond los te gaan op de heerlijke covers van de in vrolijke pakken gestoken Beatnotes. Maar niet voordat het hele publiek nog één keer uit volle borst had meegezongen met de hit van de avond: “Het leven is hier zorgeloos en vrij. Omdat we met Broekers samen zijn.” En dat gold ook even heel erg voor mensen die daar nog nooit geweest waren.